kdyz uz teplo, tak poradne

Pocasi se rozhodlo, ze mi vynahradi tu zimu ze zacatku a prilozilo trosku do kamen. Cepici jsem vymenil za kratasy a horky caj za krem na opalovani... Ten jsem bohuzel zakoupil az vcera po tom, co jsem si o vikendu luxusne spalil zada pri lezeni. Musim ted spat opatrneji a vice na brichu... :)

Salto de Agua

Minuly vikend jsem se konecne dostal nekam ven. Z patka na sobotu jsem nespal a konecne jsem dodelal plakat na atelier do Prahy. V 11:45 jsem naposledy kliknul a ve 12:00 byl odjezd na camping. Prisel jsem trosku pozdeji, ale ze jsme v Mexiku, tak se odjizdelo o trictvrte hodiny pozdeji a jeste jsme se na hodinku stavili ve Walmartu. Kam spechat, ze? Mexiko je prvni misto, kde prichazim mezi prvnimi :)
Cely vylet organizoval studentsky klub Montanismo, jehoz horolezecke casti jsem clenem. Lezeme 2x tydne na stene a o vikendech se jezdi na skaly, konecne mam cas sportovat! :D
Tentokrat jely vsechny casti, tedy i speleogove a hikeri. Jeli jsme auty asi 70km, kopce a stoupani takove, ze se i Bulharsko s Norskem zastydelo. Zapichli jsme to v jedne vesnicce v horach a po svych sli asi 2km do campu. Bylo to krasne misto na dne hlubokeho kanonu a kdyz jsem si zalezly ve spacaku varil na varici pred stanem, pripadal jsem si skoro jako v raji. Jeste vecer jsme trosku zalezli a nasledovala fiesta az do rannich hodin. Rano v 8 nas vzbudila banda mexicanu co vyli jako zavili sakali a ozvena z kanonu je jeste povzbuzovala. Uplna romantika. Lezeni pod previsem vysoke skalni steny nemelo chybu.
Prijel jsem uplne mrtvy a malem jsem zaspal to, ze musim jeste ten plakat na atelier odevzdat do Prahy. Nakonec se ale po dalsi probdele noci podarilo a hlavne diky Klarce (diky, diky!) jsme to stihli tesne pred znamkovanim. Dostal jsem nakonec 2-, coz je jeden z nejvetsich uspechu tohoto semestru a jsem stastny, ze to mam z krku.
Fotky ze Salto de Agua jsou na rajceti.

campus university TEC

Campus je obehnany kolem dokola plotem a kazdy vchod hlida security. Pri vstupu se musi kazdy prokazat studentskou kartickou, jinak ho nepusti. Pekne se o vsechno staraji, vse je ciste a upravene. Studentu jsou plne chodniky a posedavaji vsude mozne. Je tu taky spousta zvirat. Okolo jezirek se valeji kaceny, kachny a labute. Obcas se tu potkate s pavem a dokonce i s malym stadeckem srnek, ktere si vas ani nevsimnou a spokojene se pasou. Vsechno co clovek potrebuje ke studiu je tady pekne na jedne hromadce. Od uceben, aul, pocitacovych salu, knihovny, vsech moznych kancelari az po parkovani, posilovnu, hriste a halu . Vlastne spise na ctyrech hromadkach - vzajemne prilehlych pozemcich. A to je velka nevyhoda, protoze ulice ktere deli campus na jednotlive "polígonos" jsou velmi rusne a dostat se z jedne strany na druhou je obcas adrenalinovy zazitek.

proc je dobre, ze okna vubec netesni

je pravda, ze ta zima co se k nam skrz okna nastehovala je vlezla a neprijemna. Ale jak jsem poznal, ma to i sve vyhody. Dneska rano si jdu varit snidani... skrtnu zapalovacem a chci pustit plyn ... a koukam, ze je uz pusteny :-O. Vcera vecer asi nekdo sporak jenom ztlumil a plamen zhasnul. Nejsem sice zadny odbornik, myslim ale, ze to co by nasledovalo v kuchyni vybavene eurookny po 10ti hodinach unikani plynu by se dalo prirovnat vybuchu...
Kazdopadne az pozdeji se mi rozsvitilo, ze to bylo docela stesti, ze se nic takoveho neprihodilo...

(ilustrace - deluxe model svitidla v nasem obyvaku)

proc jsem se mel vic otuzovat

Mozna vam to taky nikdo nerekl, ale v Mexiku umi byt pekna zima. Ne ze by mrzlo, ale 5 nad nulou staci. Jak uz jsem psal, nikde se netopi, a tak pred tim lezavym chladem proste neutecete. V pokoji mam ted 11 stupnu. V takove teplote sedet pul dne u pocitace a snazit se neco tvorit neni uplne muj salek kavy. Vecer uz me nerozehrala ani pulhodinova sprcha a celou noc jsem si dychal do spacaku abych nezmrznul... a to jsem mel na sobe 3 mikiny. Na fotce vidite Moisese v domacim neglize ;)
Mejte se krasne, ja si jdu pro cepici...
yarda

kde jen jsou... a kde to vlastne jsem ja

Posilam zmrzly pozdrav do cech.

Dneska uz zase prsi a je docela zima - 9 stupnu. To neni tak zle, ale pri absenci vytapeni a tepelne izolace mate podobnou teplotu i ve skole a taky doma. To uz jeden prokrehne. Bundu ted sundavam jenom do spacaku. Ve dnech kdy sviti slunicko je krasne teplo, ke 20, takze se to zase napravi :) Prekvapive je, ze Monterrey vubec nema system kanalizace. Staci kdyz zaprsi a vsecko plave. To pak clovek musi davat pozor nejen na auta, co se na nej riti, ale i na akcni radius dostriku kaluzi jimi projetych.

Ve skole mam zapsanou spanelstinu. Tu uz jsem studoval 2 semestry ve statech, nejdriv zacatecnici, pak v pokrocilych. Pro jistotu me ted hodili do advanced. Jestli to tak pujde dal, tak pristi semestr uz jdu na certifikat :D No... na hodinach rozumim celkem v pohode (prekvapive i kdyz mluvi o filosofii v architekture), ale kdyz mam mluvit, nebo kdyz se bavi spoluzaci normalne, tak mam docela problem. Krome spanelstiny mam jeste 2 ateliery. To vypada na hromadu legrace. V prvnim budeme delat 3 projekty rodinnych domu za semestr a v tom druhem odevzdavame prvni projekt uz pristi ctvrtek. Na co cekat, ze?

Doma uz se dokazu docela dobre bavit spolubydlicima. To prinasi nektere zajimave objevy. Vcera jsem zjistil, ze na terase je jeste jeden obydleny pokoj. Kdyz jsem se ptal Moisese, kdo tam bydli, rekl ze on, ale ze uz tam mel tak nesnesitelny bordel, ze se radsi prestehoval do pokoje sve pritelkyne, ktera tu zrovna neni. Tomu rikam originalni reseni :) Mame jeste jeden prazdny pokojik, kde pod posteli bydli dve zelvy. Moises je nekde nasel a ony tam ted spokojene hibernuji. Pry se zivi ovocem a vecmi co najdou na podlaze. Jejich jidelnicek musi byt neuveritelne pestry...
Posledni prekvapeni prislo vcera vecer. Mame v kuchyni takovy ten barel na vodu jako byva v kancelarich. Videl jsem ze z te vody i vari, tak jsem byl zvedavy proc... no a po peti dnech co vesele piju vodu z vodovodu jsem se dozvedel, ze v Monterrey piji vsichni pouze vodu balenou. Voda z kohoutku pry byva pomichana s vodou odpadni a vubec je plna veselych bakterii. Aspon uz vim, proc mi taky nijak zvlast nechutnala... Nicmene priznaky zatim zadne, tak doufam, ze mi to projde.


na rajceti uz konecne jsou prvni fotky!


en mi cuarto nuevo

hola :)
na zacatek prikladam fotku male casti Joseho rodiny ze vcerejsiho obeda...
Dneska jsem byl ve skole. Prijdu a koukam, ze uz jsem prisel o jednu hodinu spanelstiny a ze mam zapsano uplne neco jineho, nez jsem chtel. To se ale nakonec srovnalo a ja muzu vesele zacit studovat. Uz zitra...
Dalsi z narocnych ukolu bylo najit mistecko k bydleni. Ve skole u intl. office maji ruzne nabidky ke spolubudleni. Zni to az neuveritelne, ale vysel hned prvni inzerat na ktery jsme volali. Byl zdaleka nejlevnejsi a navic asi tak 5 minut od skoly. Takze ted uz vam pisu z noveho bytecku, ktery sdilim s mexicanem a nemkou. Jsou moc mili a bavime se vsichni spanelsky... to znamena, ze ja vetsinou jen mlcim a snazim se poznat, o cem se bavi ;) Muj pokoj je sice maly, zeleny a neutulny, ale to se zmeni, az se na nej vrhnu. Ted se jdu vrhnout do postele, abych prezil zitra...

en Monterrey

tak jsem dneska rano dorazil do Monterrey, dokonce bez potizi a na cas. V Mexico City jsem se potkal se trema studentkama z nemecka, ktere byly stejne ztracene jako ja. Splecne jsme zvladli nastrahy celniku a dokonce i nasli spravnou gate na odlet... coz neni tak jednoduche jak by se mohlo zdat. V Monterrey me vyzvednul Jose a od te doby jsem v dobre peci jeho a vubec cele jeho paradni rodiny. Uz jsme byli na spolecnem obede a bylo to moc fajn. Nejlepsi je dedecek, ze ktereho pada jeden vtip za druhym, jen skoda, ze mu nerozumim :( Dneska, pokud neupadnu do mdlob pujdeme zapit nase setkani a zitra uz se na me tesi skola, hledani bydleni a dalsi radosti o kterych jeste nastesti nic netusim. Drzte mi palce.

jak se to tak blizi


ne ze bych se netesil na tech 28 stupnu, ale zima a bezky a jizerky mi budou chybet...

a jedeeeeem :)

ahoj,
vypada to se mi dneska podari zabalit a vystehovat se z koleje, takze v 8 vecer nasednu do prvniho letadla do Madridu, abych o 22 hodin pozdeji vylezl z letadla tretiho uz v Monterrey. Ma tam byt 29 stupnu, tak na to se docela tesim. Od Markety (http://www.marketa-lj.blogspot.com/) ale vim, ze prestup v Mexico City neni pro slabe natury, takze mi drzte palce :)
Nos vemos en Mexico amigos!